Pasta! pasta! pasta!
Sevgili hanımlar ve beyler şekil nasıl güzel öyle değil mi ?
Pasta denilince de pasta görünce de insanın nasıl iştahı açılıyor değil mi?
Peki kendinize neden olduğunu hiç sordunuz mu?
Ben biraz araştırdım bunu da sizlerle paylaşmak isterim . Pasta denince beyin direk şeker ve çikolatayı algılıyor. Çikolatada fenletylamin ve yağ bulunuyor .Bunların iki side vücudun kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayan endorfiin üretimini arttırıyor.
Çikolata da ayrıca uyarıcı madde olan teobromin ve kafein vardır. Ayrıca içinde bulunan şeker de serotonin salgısı salgılıyor buda kişi de gevşeme hissi uyandırıyor . Yani hem gevşetiyor hem mutluluk veriyor hem yemesi güzel hemde görüntüsü şimdi nasıl yemeden duracaksın yani.
Birde şu olay var sanırım genelde bu tür şeyleri erkekler de yiyor ama geneli kadın dır. Çünkü kadın çoğu zaman stresli dir Stres halindeyken vücut adrenalin üretir ve karbonhidratlar anında belli dozda enerji üretir. Pek çoğumuzda karbonhidrat tercihimizi çikolata dan yana kullanırız .
Vallahi hem yemesi hem bakması hemde yazması insana zevk veriyor.
Bu güzel şeyler hayatımıza 13 yy batı kültüründen gelmiş. İskandinav dillerinde kaka olarak geçiyor. İlk doğum günü pastasını da eski yunanlıların yaptığına inanılıyor kimi eski mısırlılar diyor kimi ortaçağ Almanya'sında yapıldığını söylüyor. Asıl anlamı ballı ekmektir. Yanı biyerlerde yapılmış ama önemli olan nerde yapıldıysa yapılsın ortak olan şey bu pastaların dini inançlar için yapılmış olması .Yuvarlak oluşu da Ay ve güneşin yıllık döngüleri ile ilişkilendir miş tarihçilerimiz .
Yaşamın doğal döngüsünü temsil ediyor.
Buyüzden de genellikle özel günlerde yapılırmış. (Doğum günü evlilik günü yeni bir yıla girerken )
Şimdilerde ise pastacılık çok ilerledi artık çevremde pasta malzemesi satan işletmeler görüyorum istediğin her şeyi bulabiliyorsun eğer tarifinde sağlamsa yemede yanında yat.
Kadınlarımız artık pastalarını kendi evlerinde yapıyorlar nede olsa pasta kapları da gıda boyaları da süslemek için de her şey var hayal gücünü de ekledimi tamamdır .
Ben bile kendime pasta yaptım .
Kalp şeklindeki bu kalıpların artık alt kısımları açık aynı pastane cilerin kullandıklarından paslanmaz çelikten yapılmış Ben orta boy aldım 10 12 cm yüksekliği var pandispanyam öyle bir kabardı ki üst kısımda hafif bir bombe oluştu tam kalp şeklini aldı süperdi. Hamuruna gıda boyası kattım kıpkırmızı oldu harikaydı .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder